Bylinky

Recept

Hovězí přední na víně s vařenými bramborami

Potřebné suroviny

  • cca 1 kg předního masa z krku nebo plece (lze použít také hovězí líčka)
  • cca 80 g špeku
  • cca 700 g zeleniny – mrkev, celer, petržel, cibule
  • 2 lžíce sádla
  • tymián, nové koření, bobkový list, celý pepř
  • cca 100 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 700 ml červeného vína
  • sůl, pepř
  • portské víno/cukr na dochucení
  • 2 lžíce másla

Postup

Maso prošpikujte silnějšími plátky špeku, silně ze všech stran osolte a opepřete. V hlubším hrnci rozpalte sádlo a maso na něm ze všech stran důkladně opečte. Maso vyjměte a do výpeku vložte na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujte, přidejte koření a znovu vše restujte. Nakonec přidejte ještě rajský protlak a švestková povidla a společně vše pár minut povařte. Do orestovaného základu vraťte maso, zalijte červeným vínem a pomalu vařte do změknutí masa. Dle potřeby přilijte vodu nebo hovězí vývar.

Uvařené maso vyjměte a pokrájejte na plátky. Z omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji do hladka. Dochuťte ji trochou cukru nebo sklenkou portského vína. Nakonec v hotové omáčce rozpusťte kousky másla, krásně se jím zjemní a zahustí.

Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

DOBROU CHUŤ!

steak