


Recept
Hovězí přední na víně s vařenými bramborami
Potřebné suroviny
- cca 1 kg předního masa z krku nebo plece (lze použít také hovězí líčka)
- cca 80 g špeku
- cca 700 g zeleniny – mrkev, celer, petržel, cibule
- 2 lžíce sádla
- tymián, nové koření, bobkový list, celý pepř
- cca 100 g švestkových povidel
- 2 lžíce rajského protlaku
- 700 ml červeného vína
- sůl, pepř
- portské víno/cukr na dochucení
- 2 lžíce másla
Postup
Maso prošpikujte silnějšími plátky špeku, silně ze všech stran osolte a opepřete. V hlubším hrnci rozpalte sádlo a maso na něm ze všech stran důkladně opečte. Maso vyjměte a do výpeku vložte na kostičky nakrájenou zeleninu, krátce orestujte, přidejte koření a znovu vše restujte. Nakonec přidejte ještě rajský protlak a švestková povidla a společně vše pár minut povařte. Do orestovaného základu vraťte maso, zalijte červeným vínem a pomalu vařte do změknutí masa. Dle potřeby přilijte vodu nebo hovězí vývar.
Uvařené maso vyjměte a pokrájejte na plátky. Z omáčky vyndejte koření a rozmixujte ji do hladka. Dochuťte ji trochou cukru nebo sklenkou portského vína. Nakonec v hotové omáčce rozpusťte kousky másla, krásně se jím zjemní a zahustí.
Podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
DOBROU CHUŤ!
